Fra Norge til Aalborg

Michael Sandsmark, 25 år, kommer fra Norge og utdanner seg til tømrer. Våren 2024 var han utplassert i 13 uker på TechCollege i Aalborg som en del av sin utdanning. Han har valgt å gå to år på skole og to år i lære i Norge som tømrer.

Hvorfor valgte du å studere i Danmark?  

– Det er jo tømrerbransjen her, så det er jo å lære gamle metoder som vi ikke har i Norge lenger.  

Hva vil du si er den største forskjellen mellom Danmark og Norge når det kommer til tømrerfaget?  

– Det er mer det at de bruker en gammel metode for å lære, og det med at de prøver å få ungdommen, eller forsåvidt de voksne som tar den utdannelsen, til å tenke på en helt annen måte å få dem til å forstå hva de skal gjøre istedenfor å bare forstå faget.  

Kan du fortelle litt om dine opplevelser så langt?  

– Opplevelsen min har jo vært at det er en morsom kultur. Det er mye å lære, mye kunnskap, mye morro, og nye folk å kjenne.  

Hva er det beste med Aalborg eller Danmark generelt?  

– Det beste med Aalborg og Danmark er vel kulturen og at det er mye fest og morro og at det er mange nye og kule steder å besøke, for eksempel museumer, det er fantastiske håndtverksmuseumer og det er egentlige bare en god kultur her.  

Hva kjennetegner danskene? Er det noe forskjeller mellom dansker og nordmenn?  

– Det er vel egentlig ikke så veldig mye som skiller dem annet enn at dansker gjør veldig mye på en gammel måte.

Har opplevelsen åpnet opp for å jobbe eller praktisere i utlandet igjen?  

– Ja, det har jo åpnet opp for muligheter i andre land og det har åpnet opp for tankegangen at jeg kan være tømrer i andre land. Også har det jo vært interessant å lære nye kunnskaper og det gjør jo sånn at jeg er mer interessert i å lære andre kunnskaper som kanskje er mer tilknyttet det landet jeg er fra.  

Hvordan tror du vi kan få flere elever til å ta steget for å gjøre sin praksis eller lærlingsperiode i et annet land?  

– Jeg tror det er hvis man starter tildlig og får lærere til å informere foreldre og elevene om at det er en mulighet. Så start på ungdomsskolen før man begynner å velge utdannelsen sin for å informere dem om at det er en mulighet. Det er også mulighet innenfor andre bransjer enn tømrer, murer og slike ting. Det er mulighet innenfor høyere utdannelser som økonomi og slike ting. Så det tror jeg vil hjelpe til å få flere til å komme seg ut i verden og oppleve andre måter å gjøre ting på.  

Hvordan tror du at man enklest kan nå ut til unge, via sosiale medier eller å besøke skoler?  

– Jeg vil tro at det er først og fremst lærere fordi det er de som har dem mesteparten av dagen når det kommer til utdannelsen deres, men også vil det være andre elever som venner og slike ting som kan informere andre venner.

Forrige
Forrige

Fra Katrineholm til Aalborg

Næste
Næste

Från Aalborg till Jukkasjärvi