Ny i et nytt land - oppstart
Det kan føles overveldende å flytte til et nytt land. Vi har derfor samlet informasjon som kan være bra å vite når du har kommet frem og for oppstarten av læretiden din.
Når du flytter til et annet land skjer det mange nye ting på én gang: et nytt språk, nytt bosted, nye arbeidskolleger og en ny by å orientere seg i. I begynnelsen kan det derfor være mange inntrykk, og all den nye informasjonen kan føles overveldende. Dette er en del av prosessen og er helt naturlig! For å håndtere eventuelle kultursjokk, er det bra å være forberedt før reisen, etablere nye daglige rutiner og skape et sosialt nettverk utenom praksisen din.
Nye hverdagsrutiner
Det er viktig å etablere nye daglige rutiner. De grunnleggende rutinene inkluderer regelmessige tidspunkter for søvn, måltider og fysisk aktivitet. En rutine i begynnelsen kan være å gå til praksisen og prøve ulike veier for å bli kjent i området. Hvorfor ikke prøve en ny vei uten å se på kartet for å se om du finner frem selv? Det er også nødvendig med rutiner for matlaging, rengjøring og å ringe familie og venner. Avhengig av interesser kan daglige rutiner se forskjellige ut, og nå har du også muligheten til å prøve nye ting. For å lære språket kan en daglig rutine for eksempel være å følge med på en populær serie som vises til bestemte tider.
Skape et sosialt nettverk
Å skape et sosialt nettverk i et nytt land kan føles vanskelig i begynnelsen. Vi har alle ulike behov når det gjelder sosial kontakt - noen trenger mer, andre mindre. Et tips er å være åpen og ha en positiv innstilling når du ankommer. Dine nye arbeidskolleger vil i begynnelsen utgjøre ditt sosiale nettverk, så våg å ta plass og bli kjent med folk på læreplassen din. Etter en stund vil du føle deg mer komfortabel og kunne utforske nye bekjentskaper med mennesker. Våg å delta på aktiviteter, og hvis du treffer noen du klikker med, bruk for eksempel sosiale medier til å holde kontakten med dem. Du kan lese mer om tips til fritidsaktiviteter her.
Vær forberedt
Før du drar på oppholdet, er det bra å være godt forberedt til reisen din. Et tips er å lære deg vanlige fraser og ord på språket som brukes i landet. Sjekk også praktiske ting som kollektivtransport, helsetjenester, nødnumre osv. Dette finner du i praksisguiden her på nettsiden til Nordfokus. Du kan også lese deg opp på området du skal flytte til - finnes det lokale foreninger? Er det noen aktiviteter eller møteplasser for unge som du er interessert i?
Vi tilbyr kontakt med et medlem fra Foreningen Norden.
Foreningen Norden er en demokratisk, partipolitisk og religiøst uavhengig ideell organisasjon som siden 1919 har arbeidet for å fremme og styrke samarbeid og samhørighet i Norden og med omverdenen.
Foreningen Norden finnes lokalt i de fleste områder. Når du har praksis i et annet nordisk land, vil vi koble deg sammen med lokale medlemmer slik at du får en sosial kontakt direkte i området. Dette er selvfølgelig frivillig, men vi anbefaler å bli med på en kaffe eller rundtur når du har kommet frem.
Vi tar kontakt med deg!
For å sikre at du har det bra, vil Nahuel Halager, prosjektleder for Nordjobb Danmark, ringe deg under og etter praksisperioden din. Du kan også kontakte han hvis du har spørsmål om aktiviteter i ditt område.
nahuel@nordjobb.org
+45 53 53 40 31