Erasmus+

Hvordan fungerer Erasmus+?

Erasmus+ tilbyr elever, lærlinger og ansatte innen fagutdanning muligheten til å studere, praktisere eller arbeide i utlandet i opptil ett år. Programmet har som mål å forbedre kompetanser, øke ansettelsesmuligheter og fremme internasjonalt samarbeid innen fagutdanning. Ved å delta kan man utvikle både yrkesmessige og språklige ferdigheter samt få innsikt i andre lands arbeidsmetoder.

Akkreditering

Erasmus-akkreditering innebærer en mulighet for skoler til å bli akkreditert til Erasmus+ for en hel programperiode. Dette innebærer en utvekslingsgaranti og en mulighet til å kunne markedsføre utvekslingspraksis til potensielle elever. Man kan enten bli akkreditert som en individuell organisasjon eller som et konsortium, for eksempel en privatskolekonsern eller en kommune med flere skolevirksomheter.

Prosjektene muliggjør en mer systematisk, strategisk og langsiktig deltakelse. Aktivitetene kan gjennomføres over en periode på 15 måneder, med mulighet for forlengelse inntil 24 måneder.

Søk om akkreditering

En søknad om Erasmus-akkreditering skal blant annet inneholde opplysninger om hvilke aktiviteter organisasjonen/konsortiet har til hensikt å gjennomføre, forventet antall deltakere og aktivitetenes varighet, antall ledsagere og oppholdenes lengde. Den eller de som søker skal også oppgi antall deltakere med "begrensede muligheter" og antall deltakere som vil benytte miljøvennlige reisemåter (se nedenfor om støtteberettigede utgifter).

Søknaden vurderes ut fra kriterienes relevans (10 poeng), erasmusplanens mål (40 poeng), erasmusplanens aktiviteter (20 poeng) og erasmusplanens ledelse (30 poeng). For at en søknad skal godkjennes, kreves det at organisasjonen eller konsortiet får minst halvparten av de maksimale poengene for hvert kriterium og minst 70 poeng totalt. Det er spesielt viktig at målene i søknaden er knyttet til organisasjonens eller konsortiets behov og utfordringer, og at de bidrar til utvikling av virksomheten også utover Erasmus+-prosjektene.

En organisasjon eller et konsortium som søker om akkreditering i oktober og får akkreditering innvilget i januar, kan gå videre og søke budsjett i februar. Aktiviteter kan gjennomføres fra og med juni samme år. I juni året etter kan det søkes om eventuelle forlengelser av pågående prosjekter i opptil 12 måneder. Akkrediteringen gjelder for hele programperioden, frem til 2027, og gir organisasjonen eller konsortiet muligheten til å søke budsjett hvert år. Det er ingen krav om at organisasjonen eller konsortiet må søke om midler hvert år, men de må søke innen de tre første årene etter at de har fått akkreditering.

Les mer om Erasmus og hvordan du søker om akkreditering her eller søk direkte her.

Korttidsprosjekt

Korttidsprosjekter er en ukomplisert og enkel måte å dra nytte av Erasmus+ på. Hensikten er at organisasjonene på en lettvint måte skal kunne arrangere noen aktiviteter og få erfaring med programmet. Korttidsprosjektene har en begrensning på antall deltakere og prosjektets varighet (6–18 måneder). Formatet er kun åpent for individuelle organisasjoner og ikke for konsortier.

Akkrediterte organisasjoner kan ikke søke om kortsiktige prosjekter, ettersom de allerede har permanent tilgang til finansiering fra Erasmus+.

Søknader om kortsiktige prosjekter gjøres i februar og oktober hvert år. Les mer om korttidsprosjekter her.

Utgifter innenfor akkreditering & korttidsprosjekter som dekkes av mobilitetsstøtten innenfor Erasmus+

  • Reise og overnatting

  • Organisasjonsstøtte – tilskudd til å lede prosjekter

  • Inkluderingsstøtte - tilskudd til deltakelse med begrensede muligheter

  • Forberedende besøk

  • Kursavgifter

  • Språkstøtte

  • Miljøvennlige reisealternativer ("green travel") - reiser med lave utslipp, for eksempel med buss, tog eller samkjøring kan gi ekstra kostnadstilskudd

  • Dyre innenlandsreiser ("exceptional costs")

For mer informasjon kontakt de nasjonale programkontorene for Erasmus+

Sverige: Universitets- og høyere utdanningsrådet (UHR) i Sverige

Danmark: Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) i Danmark

Norge: Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

arrow_back

Tilbake til Finansiering