Forventninger

Å vite hva som forventes av dere som praksisplass er viktig både for dere, skolen og praksiseleven. Her har vi samlet en rekke punkter som kan være nyttige å ha oversikt over før praksisperioden.

Forventninger til dere som arbeidsplass

I tillegg til kravene for å bli en godkjent praksisplass, som beskrevet i forrige avsnitt, finnes det også forventninger til dere i løpet av praksisperioden. Det kreves en del planlegging før en praktikant ankommer; blant annet bør dere som virksomhet lage en tydelig plan for eleven med arbeidsoppgaver, forventninger og mål. Sørg for at dere har noen i personalet som kan være veileder, og som har ekstra tid til å fokusere på veiledning i tillegg til sitt eget arbeid. Det er deres ansvar å sørge for at eleven har en praksis som er trygg, med godt arbeidsmiljø, kontinuerlig veiledning og som er positiv for elevens utvikling.

Ofte har andre virksomheter rutiner for oppstart av nye praktikanter – ta inspirasjon fra disse og vurder om dere kan bruke et lignende opplegg for deres praktikant.

Sosial onboarding

En av de viktigste faktorene for at en elev skal trives under sin praksis, er den sosiale aspekten. Det er derfor også viktig å avstemme med praktikanten hvordan de har det på fritiden i løpet av praksisperioden. Vår samarbeidspartner Foreningen Norden Danmark tar kontakt med hver elev både under og etter praksisperioden for å se hvordan det går. Selvfølgelig har også praktikantene kontakt med skolene sine i løpet av perioden.

Så hva er sosial onboarding? Det betyr ganske enkelt at dere som bedrift også tar med det sosiale og kulturelle i introduksjonen for praktikanten. Vi har listet opp noen forslag til hva dere som bedrift kan tenke på i løpet av en praksisperiode nedenfor.

Introduksjon til virksomheten, verdier og medarbeidere

Sørg for at eleven får møte alle medarbeidere og bli kjent med dem i en rolig atmosfære. Det er også viktig å introdusere organisasjonen, for eksempel alle de ulike avdelingene (selv om praktikanten ikke skal jobbe i disse). På denne måten får eleven en oversikt og kan lettere sette seg inn i arbeidet. Hva har deres selskap av verdier og visjon? Gå gjerne inn på kulturelle normer, som tradisjoner og arbeidskultur. Dette er viktigere enn man tror, spesielt siden eleven kommer fra et annet land.

En vellykket sosial onboarding er ikke bare positiv for praktikanten – men for hele bedriften! Det kan skape sterkere relasjoner mellom medarbeidere, noe som igjen fører til forbedret samarbeid og kommunikasjon. Ved å tidlig introdusere selskapets verdier, deler alle medarbeidere og praktikantene samme visjon, noe som skaper en sterk bedriftskultur. Oppsummert gir sosial onboarding økt engasjement blant deres ansatte og bedre total arbeidsmiljø.

Det er viktig at praktikanten ikke blir glemt – onboardingen er selvfølgelig viktig i starten, men det er mer enn bare en introduksjon. I begynnelsen er samtalene kanskje hyppigere, men de slutter egentlig aldri. Det er her veilederens rolle kommer inn.

Tobias Simonsen, ungdomsminister i Coop Danmark, tipser om hva du
bør tenke pånår du har unge praktikanter:

Veiledning

Hver praktikant trenger en veileder gjennom hele praksisperioden. Vurder hvilke forutsetninger som finnes for at en medarbeider skal ha tid til å veilede hos dere.

Introduser veilederen i begynnelsen. Det er viktig at denne personen også er til stede, slik at praktikanten har en trygg person å henvende seg til med spørsmål eller bekymringer. Veilederen skal gi støtte de første ukene, kontinuerlig gjennomføre utviklingssamtaler eller oppfølgingsmøter, og gi regelmessig tilbakemelding.

Vi har listet opp noen retningslinjer for hvordan veiledningen kan gjennomføres nedenfor.

  • Lag en felles plan med eleven og skolen for hele praksisperioden. Planen bør inneholde arbeidsoppgaver og mål. Et tips er å sammen gjennomføre en forventningsavklaring – da får dere som virksomhet også oversikt over hva eleven tenker å få ut av praksisen. På denne måten unngår dere misforståelser.

  • Det er viktig med tydelig kommunikasjon mellom veilederen og praktikanten. I begynnelsen kan det være lurt å tenke på å snakke sakte, unngå slang, interne uttrykk og dobbeltsjekke om eleven har forstått det som er sagt. Selv om våre nordiske språk er like, kan det ta litt tid å bli vant til det! Kommuniser også hvilket ansvar praktikanten har og når du som veileder er tilgjengelig. Stræv etter en kontinuerlig dialog mellom deg og eleven. Kanskje følger praktikanten deg parallelt som veileder for så å få mer selvstendige oppgaver?

  • Planlegg regelmessige møter for å snakke om hvordan praksisen går. Gå gjennom elevens fremgang, gi konstruktiv tilbakemelding og ta opp eventuelle problemer. Her får også praktikanten sjansen til å stille spørsmål eller ta opp saker i ro og mak. Det kan være alt fra refleksjoner rundt normer og hvordan ting fungerer på arbeidsplassen, til utviklingsområder for virksomheten eller praktikanten. Hvor mange møter som trengs, varierer avhengig av eleven, arbeidsplassen og lengden på praksisen. Generelt skjer det hyppigere veiledning og utviklingssamtaler i starten av praksisperioden, for så å bli færre når praktikanten kan stå mer på egne ben.

Dialog med skolen

I løpet av praksisperioden har dere som praksissted en dialog med skolen, blant annet angående oppdateringer om hvordan det går med praktikanten. Hvor ofte dere har samtaler varierer – men det er ofte skolen som tar kontakt med dere. Det kan være lurt å snakke med skolen før praksisperioden for å høre hva deres forventninger til dialog er.

arrow_back