Planlegging av læretid i Norden
Innholdet i opplæringsplanene og når utenlandsopphold skal gjennomføres, kan variere mellom de skandinaviske landene. Her gir vi tips til hvordan du kan legge opp utenlandsopphold slik at den passer alle involverte.
Skolene kan selv styre planen
Hvordan utenlandsoppholdet gjennomføres innenfor utdanningen og hvor lange oppholdet skal være, varierer mellom landene. Dette kan ses på som en utfordring, men det er helt mulig å få til et opphold i et annet nordisk land som passer inn i skolens utdanningsplan. Skoler og utdanningsinstitusjoner har selv mandat til å styre fordelingen av skolebasert og arbeidsplassbasert utdanning, inkludert om det skal være vekselvis i løpet av ukene eller lengre perioder med praksis. Dette betyr at utdanninginstitusjoner kan gjøre tilpasninger slik at elever kan ta utenlandsopphold. Vårt eksempel nedenfor illustrerer dette.
-
Emil går tredje året som lærling innen restaurant og matfag på en skole i Sør-Sverige. Utdanningen gjennomføres vekselvis slik at Emil er ute i arbeidslivet fire dager i uken, mens han en dag i uken er på skolen for å lese fellesfag. Når Emil får høre om muligheten til å gjennomføre praksisen sin i Danmark med støtte fra Erasmus+, ser han på dette som en ypperlig sjanse til å få nye erfaringer og kontakter. Emil har sett på TikTok at København er kjent for sin matlaging og restauranter, og han har lenge ønsket å dra dit for å oppleve dansk matkultur. I tillegg vil en praksisperiode i Danmark bety at Emil får lønn i henhold til de avtalene som gjelder i Danmark for restaurantarbeidere.
I samråd med den internasjonale koordinatoren på skolen, kommer Emil frem til at utenlandspraksisen skal vare i fire uker. Gjennom sin faglærer får Emil kontaktinformasjonen til sin arbeidsgiver, en restaurant i Kødbyen. For at praksisen skal være gjennomførbar og Emil skal slippe å lese fellesfag under oppholdet i utlandet, lages det en plan sammen med koordinatoren og berørte lærere for hvordan Emil, når han kommer tilbake til Sverige, skal ta igjen skoleundervisningen han mister i løpet av oppholdet. På denne måten kan Emil fokusere fullt ut på å lære yrket i løpet av de fire ukene han tilbringer hos restauranten.
Interessert i hvordan utdanningsprogrammene i Sverige, Danmark og Norge er utformet? Du kan lese mer om forskjellene mellom landene her.
Kombiner kortere opphold med feriejobb
Et annet eksempel på fleksibiliteten som finnes for praksisperioder blant skolene, gjelder elever som gjennomfører kortere praksis, for eksempel grunnforløpet i Danmark. Grunnforløpet innebærer omtrent 2–3 ukers praksis, noe arbeidsgivere kan oppfatte som en for kort periode. Skolene kan da i planleggingen av perioden benytte elevens ferie til å forlenge elevens praksisperiode, selvfølgelig i samråd med den aktuelle eleven. Om våren kan skolene for eksempel bruke påskeferien, og om høsten, høstferien. Dette betyr at eleven får en ukes lengre praksis uten å miste noen skoledager.
Koble praksisplassen/læreplassen med
en sesongjobb via Nordjobb
En annen mulighet er å kombinere lærlingsoppholdet med en sommerjobb. Dette kan gjøre det mer attraktivt for bedrifter å ta imot lærlingen, spesielt hvis vedkommende har en kortere praksis. Slik slipper virksomheten å bruke ressurser på å rekruttere personale i samme slengen. (Se eksempelet nedenfor)
Nordjobb, søsterprosjektet til Nordfokus, kan hjelpe unge mellom 18–30 år med å få en sesongjobb i et annet nordisk land. I tillegg til jobben får man hjelp med bolig og myndighetsrutiner, samt muligheten til å delta i et kultur- og fritidsprogram. Ikke nøl med å kontakte Nordjobb hvis elevene deres er interesserte i å knytte praksisen sammen med en sesongsjobb. Mer informasjon om Nordjobb og kontaktopplysninger finnes her.
-
Lina går sitt tredje år på hotell- og restaurantlinjen i Sverige. Hun har lyst til å komme seg ut i den norske naturen under sin praksis, og har sammen med skolen sin funnet et hotell som ville passet perfekt for henne. Lina skal gjennomføre sin praksis fra september til oktober, noe den norske arbeidsgiveren stiller seg skeptisk til, da de er vant til å ha norske lærlinger i 2 år. Den internasjonale koordinatoren på Linas skole foreslår derfor at Lina først kan jobbe om sommeren på hotellet fra juni, og så starte sin praksis i september. Dette er gledelige nyheter for arbeidsgiveren, ettersom de har et stort behov for sommermedarbeidere. I tillegg vil Lina være kjent med virksomheten når praksisen starter. Skolen er fornøyd da Lina begynner og avslutter sin praksis til avtalt tid. Hun får også å spart opp litt ekstra lommepenger og slipper derfor å søke på en ny sommerjobb som hun hadde sett for seg at hun måtte gjøre.