Bolig

Det første steget for å finne bolig kan være å snakke med kontaktpersonen eller veilederen din og spørre om de
har tilgjengelige boliger for ansatte.

Hvis de ikke har det, kan de kanskje ha kontakter i nærområdet som kan hjelpe deg med å finne en egnet bolig for oppholdet.

Hvis du søker bolig selv, kan det være lurt å begynne å undersøke ulike områder, leiepriser og boligmuligheter. Ønsker du for eksempel å bo hos en familie? Eller kanskje heller med jevnaldrende i et kollektiv? Det finnes mange nettsider der private leier ut boliger. Det finnes også mange Facebook-grupper som fokuserer på boligutleie, og hvis praksisperioden er kort, er både Airbnb og hosteller gode alternativer. Vi har lenket til noen sider nedenfor.

Norge

Fremleie krever tillatelse fra eieren. Det anbefales å ha et depositum og en skriftlig leiekontrakt. Vanligvis er gjensidig oppsigelsestid tre måneder for boliger og bare en måned for rom.

Boligmuligheter i Norge:

  1. Finn.no: En av de største og mest populære plattformene for utleie av boliger og eiendommer i Norge.

  2. Hybel.no: En platform for utleie av studentboliger og rom i Norge.

  3. Leiebo: En søkemotor for leieboliger som dekker ulike deler av Norge.

  4. Facebookgrupper: Det finnes flere Facebookgrupper dedikert til boligutleie i forskjellige byer og regioner i Norge. Søk etter grupper som "Bolig til leie i [bynavn]" eller lignende.

  5. Utleiemegleren: En eiendomsmeglerplattform spesialisert på utleie av boliger.

  6. Boligdeal: En nettbasert plattform der du kan finne ledige utleieboliger og leiligheter.

  7. Eiendomsmegler1: En eiendomsmeglerplattform som tilbyr både salg og utleie av boliger.

  8. Finn Eiendom: En del av Finn.no som spesialiserer seg på eiendom, inkludert boligutleie.


Danmark

I Danmark er det vanlig å betale et depositum når man leier en leilighet eller et rom. Depositumet fungerer som sikkerhet for utleieren i tilfelle noe skulle skje. Maksimalt kan depositumet tilsvare tre måneders leie + tre måneders forhåndsbetalt leie.

Boligmuligheter i Danmark

  1. BoligPortal: En av de største online-plattformene for boligsøkende i Danmark er Boligportal. Det koster et lite månedlig gebyr, men abonnementet kan avsluttes umiddelbart.

  2. Airbnb: Airbnb tilbyr kortidsutleie av leiligheter, rom og hus. Det kan være et alternativ hvis du leter etter fleksible og møblerte boliger.

  3. DBA: En populær markedsplass hvor du kan finne både brukte og nye ting, inkludert boliger.

  4. Lejebolig: En dedikert plattform for utleie av boliger, inkludert leiligheter og hus.

  5. Boligsurf: En søkemotor for leieboliger som samler annonser fra ulike kilder.

  6. Findbolig: En annen plattform som samler boligannonser fra forskjellige sider.

  7. Boligdeal: En online-plattform hvor du kan finne leieboliger og leiligheter.

  8. Facebookgrupper: Det er flere Facebookgrupper dedikert til utleie av boliger i forskjellige byer og regioner i Danmark. Søk etter grupper som "Boligutleie i [bynavn]", "Leiligheter/værelser i [bynavn]" eller lignende.


Sverige

Det kan være utfordrende å finne bolig som praktikant i Sverige, men det finnes flere nettsider og plattformer som kan være til hjelp. Her er noen forslag: I motsetning til Danmark og Norge er depositumene vanligvis ikke så høye.

Boligmuligheter i Sverige

  1. Blocket: Blocket er en populær svensk kjøps- og salgsplattform, men den har også en seksjon for utleie av boliger. Du kan søke etter korttidsutleie og kanskje finne passende boliger for praksisperioden din.

  2. Studentboet: Studentboet er en plattform som fokuserer på boliger for studenter og unge voksne. Til tross for navnet kan det også være nyttig for praktikanter. Du kan søke etter møblerte eller umøblerte leiligheter.

  3. Bostad Direkt: Bostad Direkt er en annen populær boligside i Sverige. Du kan finjustere søket etter område, leienivå og boligstørrelse.

  4. Hyrenbostad.se: Hyrenbostad.se er en nettside hvor du kan finne ledige leiligheter og rom over hele Sverige. Det er et godt sted å søke etter midlertidig bolig.

  5. Airbnb: Airbnb tilbyr korttidsutleie av leiligheter, rom og hus. Det kan være et alternativ hvis du leter etter fleksible og møblerte boliger.

  6. Facebookgrupper: Det finnes også flere Facebook-grupper der folk leier ut ledige rom eller leiligheter. Søk etter grupper som fokuserer på byen eller regionen du planlegger å ha læretiden din i. For eksempel, søk etter 'bostäder i [bynavn]'.

  7. Kommunens boligformidling: Noen kommuner i Sverige har egne boligformidlinger hvor du kan registrere deg for å få tilgang til ledige boliger.


Viktig å tenke på

Noen viktige ting å vurdere er oppsigelsesperioden og kontraktens lengde. I mange tilfeller er oppsigelsesperioden kortere hvis du leier et rom sammenlignet med å leie en leilighet. Sørg også alltid for at du har en gyldig kontrakt før du betaler penger. Et tips er å be foreldre eller venner om å gå gjennom kontrakten sammen med deg, slik at du ikke går glipp av viktige detaljer.

Husk at noen mennesker prøver å svindle boligsøkere. Vær derfor oppmerksom på svindel og bedrag.