Tips til CV og søknaden

Når du søker jobb eller utplassering for en læreplass, ber arbeidsgiveren deg vanligvis om å sende dem en CV og søknad. Forskjellen mellom disse, er at i en CV bør du fokusere på hva du allerede kan og har gjort i arbeidslivet ditt, mens i en søknad bør du fokusere på hvordan du kan bidra til din nye arbeidsplass.

I CVen skal du skrive hva du kan, hva du har gjort tidligere, og hva du er flink til. Når du fortsatt er student, har du kanskje ikke mye arbeidserfaring, så da bør du vurdere hvilke ferdigheter og erfaringer som kan være interessante for arbeidsgiveren. Har du for eksempel vært fotballtrener, passet naboens barn eller jobbet i dagligvarebutikk? I søknaden beskriver du hvorfor du er interessert i praksisplassen/jobben og hva du kan bidra med. Det finnes mange forskjellige varianter av CVer og søknader, men det finnes ikke en oppskrift på den perfekte CVen eller den perfekte søknaden. Det avhenger av deg og arbeidsplassen du søker på.

Vi har forsøkt å samle noen overordnede tips og triks som du kan bruke når du skal lage din egen CV og søknad. En grunnleggende tanke når du skriver en CV eller en søknad, er alltid å fokusere på hvordan du kan bidra til virksomheten/organisasjonen. Her er noen tips, men husk at det kan variere avhengig av hvilken type jobb/læreplass du søker og hvilken bransje det er:

Vis din verdi: Det er viktig at du i søknaden viser hva du kan bidra med til virksomheten.

Tydelighet: Arbeidsgiveren leser typisk søknaden din overfladisk, noe som betyr at søknaden din må være oversiktlig og tydelig.

Forberedelse: For at arbeidsgiveren skal få lyst til å lese videre, bør du allerede i første avsnitt beskrive hva som motiverer deg til å søke jobben/praksisplassen.

Hvem er du? Presenter deg selv, men unngå feilen med å bare liste opp hva du har gjort tidligere; dette bør heller fremgå i CVen din. Beskriv hvem du er som person, ikke bare profesjonelt, men også privat.

Eksempler: Det er ikke nok å bare skrive at du er god til noe. Du bør også gi eksempler på hvordan du har løst lignende oppgaver tidligere. Dette viser dine ferdigheter og erfaringer.

Korrekturlesning: Sørg for at søknaden er lett å lese og uten stavefeil. Les gjennom søknaden før du sender den, eller be foreldrene dine, en venn eller veilederen din om å gjøre det.

Oversettelse av din faglige tittel: Det kan være en god idé å inkludere den engelske tittelen på din stilling eller utdannelsesprogram. Sjekk Europass' hjemmeside om oversettelse for å finne den tilsvarende tittelen for ditt felt.

Tips og tricks når du skriver din søknad

Last ned våre eksempler nedenfor, eller lag dine egne i Word eller Canva!

Tilbake til…

arrow_backward

Videre til…

arrow_forwardward