Kvalitetssikring

Før en praksisperiode må skolene sikre at læreplassen er av god kvalitet. Kvalitetssikringen av arbeidsgivere varierer mellom skoler og land. Her redegjør vi for disse forskjellene og gir nyttige tips.

  • I Sverige trenger ikke arbeidsgivere å bli formelt godkjent som praksisplass, og det finnes ingen krav om at virksomhetsledere eller veiledere må ha gjennomført en utdanning for å ta imot praktikanter. "Skolverket" anbefaler imidlertid at veiledere tar et nettkurs. Krav og forventninger til arbeidsgivere som tar imot yrkeselever fastsettes i såkalte APL-avtaler som inngås mellom arbeidsgiveren og skolen. Avtalen spesifiserer blant annet partenes forpliktelser og omfanget av praksisen. Avtalene varierer imidlertid mellom skolebasert yrkesutdanning og lærlingeutdanning.

  • I Danmark må arbeidsplassene godkjennes som opplæringsvirksomhet gjennom de utvalgene som har ansvaret for å sikre at elevene får en tilfredsstillende praksis. Dette må gjøres før virksomheten inngår en avtale med skolen. Virksomheten oppfordres imidlertid til å ta kontakt med skolene de ønsker å samarbeide med for å sikre at det ikke er noen uklarheter.

    Disse utvalgene godkjenner virksomheter basert på en vurdering av utdanningsmulighetene innen dem. Godkjenningen kan skje administrativt eller gjennom et fysisk besøk - avhengig av geografisk område. Hvis utvalget vurderer at virksomheten ikke helt oppfyller utdanningskravene, kan virksomheten bli delvis godkjent. Virksomheten kan likevel inngå en avtale med en skole, men da kreves det at eleven får de delene som virksomheten ikke kan tilby, ivaretatt av skolen. Mer om kvalitetssikringen i Danmark kan leses her. Hvordan avtalene mellom virksomhet og skole vanligvis ser ut, samt en guide til hvordan de skal fylles ut, finnes her.

  • I Norge må arbeidsgivere godkjennes av et opplæringskontor for å kunne ta imot elever på praksis. Et opplæringskontor er et formelt non-profit samarbeid mellom flere bedrifter, som har hovedansvaret for yrkesutdanningen i virksomhetene. Opplæringskontorene skriver lærlingkontrakter med praktikantene, og de administrerer og kvalitetssikrer dermed gjennomføringen av lærlingkontrakten i henhold til godkjente læreplaner. I tillegg følger opplæringskontorene opp lærlingen gjennom hele perioden og gjennomfører veiledningssamtaler med eleven samt løpende kvalitetssikring. Mer om opplæringskontorene kan leses her.

Ansvarsfordeling

Oppsummert kreves det at man inngår i bilaterale avtaler mellom skole og virksomhet i Danmark og Sverige, mens partene inngår avtaler med et opplæringskontor i Norge.

En måte å gjøre kvalitetssikringen enklere på er å gjennomføre en forventningsavklaring mellom dere og skolen. Nedenfor er et eksempel på hvordan ansvarsfordelingen kan se ut ved mottak av en elev. Dette kan selvfølgelig variere mye, og nettopp derfor er det viktig å fastsette hva som gjelder for den spesifikke eleven eller elevgruppen. Forventningsavklaringen kan med fordel inkluderes i den bilaterale avtalen som skrives mellom dere som arbeidsgivere og skolen.

Studiebesøk fra skoler gjennom Erasmus+

En annen måte for skolene å kvalitetssikre deres arbeidsgivere ytterligere er å søke finansiering fra Erasmus+ for såkalt jobbskygging, slik at representanter fra skolen kan besøke virksomhetene fysisk. Mer om jobbskygging og hvilke aktiviteter som er mulig med Erasmus+-midler finnes her.

arrow_back arrow_forwar