Samtalen med arbeidsgiveren
Hvis du selv tar kontakt med en arbeidsplass, kan du begynne med å spørre etter kontaktinformasjonen til for eksempel butikksjefen, restaurantsjefen eller den som er ansvarlig på arbeidsplassen. Du kan ta kontakt via e-post, telefon, eller besøke dem personlig.
Når du kontakter en arbeidsgiver for å høre om muligheter for utenlandsopphold (enten via Nordfokus, opplæringskontor eller selv), er tydelighet et nøkkelord. For at en arbeidsgiver skal kunne ta stilling til om de kan tilby deg praksis eller ikke, er det viktig at de får all nødvendig informasjon. Begynn med å beskrive hvem du er (din alder, hvor du bor, hva du studerer, hvilke kurs du har tatt) og selvfølgelig hvilken periode du søker praksis for. Når du har introdusert deg selv, skal du fortelle hvorfor du vil jobbe hos akkurat dem.
Det er en god idé å allerede i den første kontakten fortelle om dine fremtidsplaner, for eksempel hvis du er interessert i deltidsjobb, sommerjobb eller heltidsjobb når du er ferdig med studiene.
Skal du på et jobbintervju?
Da har vi noen tips til deg!
1. Vær forberedt! Les om arbeidsplassen for å vise at du er engasjert. Intervjuet kan foregå online eller på arbeidsplassen. Hvis intervjuet er online, sørg for at du har en god internettforbindelse, at kameraet er på, og at du sitter uforstyrret. Hvis intervjuet foregår på stedet, sjekk på forhånd den beste veien dit slik at du vet hvordan du skal komme deg til møtet og ikke kommer for sent.
2. Vær sikker på at du har arbeidsplassens telefonnummer om noe skjer på veien og du trenger å komme i kontakt med den/de du skal møte.
3. Fortell om deg selv. Fokuser på din profesjonelle side i første omgang, og hva du kan bidra med. Les gjennom stillingsannonsen på forhånd og tenk over hva arbeidsgiveren leter etter, og om du kan komme på noen konkrete situasjoner der du har brukt de ferdighetene de ser etter.
Hvilke spørsmål kommer de til å stille?
Et typisk spørsmål er "hvorfor skal vi ansette akkurat deg?", og da er det viktig at du kan beskrive hva som motiverer deg og hvordan du kan bidra til arbeidsplassen. Flere typiske spørsmål er: "Hva er dine beste egenskaper?", "Hva er dine svakheter?" og "Hva gjør du om fem år?". Det kan være lurt å tenke over dette før du møter opp på intervjuet.
Det her bør du unngå: å ikke vite hva slags stilling eller arbeidsplass det er, da kan du fremstå som uinteressert. Vis at du lytter og prøv å holde øyekontakt med den som intervjuer deg. Sørg for å komme i tide!