Ting å være obs på

Å arbeide med internasjonalisering og grenseoverskridende praksis i Norden er ofte veldig innbringende både for skolen og eleven, men det er noen ting som er bra å være oppmerksom på.

1. Håndtere forventninger

Det kan være ulike forventninger og mål mellom de involverte partene, inkludert skoler, elever og virksomheter. Å håndtere disse forventningene og sikre at alle parter er fornøyde kan være en utfordring.

Å overvinne disse utfordringene krever god planlegging, god kommunikasjon og sterkt samarbeid mellom alle parter. Ved å være klar over disse potensielle fallgruvene kan skolene bedre forberede seg på å håndtere dem og skape en vellykket grenseoverskridende lærlingperiode for sine elever.

2. Språkbarrierer

Selv om de fleste i de skandinaviske landene kan kommunisere på sine egne språk med hverandre, spesielt med hjelp av noen engelske ord, kan det fortsatt oppstå språkbarrierer. Derfor er det viktig å forsikre seg om at man har forstått situasjonen riktig, for eksempel ved å stille kontrollspørsmål en ekstra gang. Du kan lese mer om dette i Nordisk oppholdsguide for elever.


3. Kulturforskjeller

Til tross for de kulturelle likhetene mellom de nordiske landene, finnes det subtile forskjeller i arbeidskultur, måter å kommunisere på, og utdanningssystemer som kan påvirke samarbeidet. For eksempel kan noen land ha mer formelle måter å kommunisere på, mens andre er mer uformelle. Å være klar over dette kan gjøre samarbeidet lettere.

4. Kvalitetskontroll og oppfølging

Det kan være vanskelig å sikre høy og jevn kvalitet på praksisen når den foregår i et annet land. Det krever nøye oppfølging og evaluering for å sikre at alle elever får en likeverdig og verdifull erfaring. I vår seksjon om kvalitetssikring er det flere tips til hvordan du kan jobbe med det.


5. Sosial integrering

Det kan være vanskelig for eleven å tilpasse seg sosialt i et nytt land, spesielt hvis det er første gang. Følelser av ensomhet og isolasjon kan oppstå, særlig hvis det er kulturelle eller språklige barrierer. Vi hos Nordfokus har skrevet om nettopp dette i Nordisk oppholdsguide for elever, som kan leses her.

6. Validering av utenlandsk utdanning

Innenfor visse yrker trenger elevene validering av sin praksis eller utdanning. Det er viktig å ha dette på plass dersom eleven/lærlingen for eksempel ønsker å fortsette å jobbe etter å ha tatt sin eksamen i et annet nordisk land. Derfor er det viktig å sikre dokumentasjon etter praksisperioden. Dette kan eleven for eksempel gjøre via Europass. Deretter kreves det altså, innenfor visse yrker, at eleven søker om en spesifikk autorisasjon eller et sertifikat. Hvis for eksempel en dansk elev har tatt eksamen innen byggebransjen og ønsker å jobbe i sin bransje i Sverige, må vedkommende få en validering fra byggebransjens yrkesnemnd.

7. Praksis i utlandet krever ressurser

Man skal ikke undervurdere at det krever ressurser å jobbe med internasjonalisering. Derfor er det viktig med forankring blant ansatte og lærere. Det vil ta tid å bygge opp nettverk til virksomheter og andre skoler. Det vil også kreve en fordeling av ansvar når det gjelder hvem som skal drive arbeidet med å sikre at skolen kan finansiere praksisen, for eksempel gjennom Erasmus+. Til slutt tar det tid å gjøre internasjonalisering til en naturlig del for elevene på skolen.

arrow_back